Kendi Mezar Taşı Olan Yalnız Telefon Kulübesi Mojave

Harry Potter’da Harry ve Bay Weasley’nin Londra’da büyü merkezine girmek için kırmızı bir telefon kulübesi kullandığı bir sahne var.

The Matrix’te, Trinity karakterinin, bir inşaat aracını tam hızda süren bir ajan tarafından takip edildiği bir sahne var. Carrie-Anne Moss tarafından oynanan Trinity, bir telefon kulübesinden “gerçek dünyayı” arar ve oradan “Matrix” den çıkar. Kamyon, olay yerine gelen telefon kabinini neredeyse aynı anda parçalar.

Goodfellas’daki bir sahne, Robert De Niro’nun oynadığı Jimmy’yi gösteriyor ve ortağı suç ortağı Tommy’nin (Joe Pesci) cinayet haberini alıyor. Ödeme telefonundaki haberi duyduktan sonra Jimmy arkadaşlarına kızıyor ve telefon kulübesini devirmeye devam ediyor.

Sevilen dizi Dr. Who da telefon kulübesini başka doyutlara ve zamana geçmek için araç olarak kullanır. Aynı biçimde Süperman de normal yaşamdaki kişiliği Clark Kent olarak telefon kulübesine girerek üzerini değiştirir ve Süperman olur.Birçok film, yukarıdaki örneklerde olduğu gibi, telefon kulübesinin görüntüsünü başka bir yere ya da başka bir dünyaya kaçış olarak romantik hale getirmemize ya da kötü haberi iletmek için bu işlevi yerine getirmeye yardımcı oldu.

Kurgu dünyasının dışında, telefon kulübesi çoğu zaman çürüme durumuna düşen hüzünlü bir hali bulunuyor. İkonik bir statüye sahipken, eskime nihai sembolü haline gelen Mojave telefon kulübesinde de durum farklı değil. Mojave telefon kabini, Kaliforniya’daki Mojave Ulusal Koruma bölümünde yalnız kalan bir telefon kulübesi idi. 1997’de alışılmadık bir konuma sahip olduğu için büyük ilgi gördü.

İki uzak ana yolun kavşağında kurulu olan Mojave kabini büyük olasılıkla güneydeki 30 kilometre uzunluğundaki bir önceki standın yerini alıyor. Standın yakınında bulunan Cima Cinder Madeni’nin sahibi Emerson Ray tarafından istendi ve başlangıçta 1948’de madencilere ve yakınında yaşayan diğer insanlara hizmet etmek üzere kuruldu.

1960’lı yıllarda orijinal elle beslenen manyetofonun yerine bir telefon geldi. 1970’lerde bir kez daha dokunmatik bir tonla değiştirildi. Ancak, Mojave telefon kabinindeki şan ve şöhretin gerçek günleri, internetin ilk günlerinde gerçek bir sansasyon haline gelen 1997’de geldi. Los Angeles’tan Mojave’in haritasındaki bir telefon ikonunu fark eden ve onu ziyaret eden bir adam sayesinde yıldızlık rolü başladı. Bir yeraltı dergisine rastlamasıyla ilgili bir mektup yazdı ve orada kabinenin telefon numarasını da gösterdi.Telefon kulübesinin orijinal numarası (714) 733-9969, alan kodu 619 ve daha sonra 760 olarak değişene kadar kaldı.

Godfrey Daniels adlı yerel bir bilgisayar girişimcisi olup, dergideki mektubunu okumuş ve Mojave telefon kulübesine adanmış bir web sitesini başlatmıştı. Kısa sürede kabin gerçekten ünlü oldu ve hayranları numarayı aramaya başladı. Bazı insanlar kabine geziler bile yapıyordu. Sitede kamp kurarlar ve çaldığında telefona cevap verirlerdi. Zaman geçtikçe, grafiti ile telefon kulübesini süsleyerek, onu mahvetmiş bölgenin muazzam uzaklığında anıtsal bakışına ekledi.

Ünlü telefon kulübesi 17 Mayıs 2000’de Kaliforniya’da gerçek telefon hizmetini veren şirket olan Pacific Bell tarafından kaldırıldı. Şirketten bunu Milli Park Servisi istemişti. Bu noktada telefon numarası da kaldırıldı. Kabin kaldırımının resmi bildirileri, bölgeyi ulusal rezervlerden etkileyen ziyaretçilere bağlı olduğunu belirtti. Trafik artışından dolayı mutsuz yerel halkın baskısı bu karara eklenen bir başka sebep olabilirdi.

Kısa bir süre için, sedye benzeri bir plak kuruldu, ancak Milli Park Servisi tarafından oda kaldırıldı. Taraftarlar, kabinin kayıplarını üzüyordu. Ardından telefon numarası ile olan bitenler de ilginçdi.

2013 yılında, 760-733-9969 numarası, Güney Kaliforniya’da bir çikolata ve şapka satan mağazanın  güvenliğine bağlandı. Daha sonra Lucky 225 isimli yerde Jared Morgan tarafından satın alındı. Telefon numarası daha sonra yeniden canlandırıldı ve yabancılarla konferans görüşmelerinin keyfini çıkararak, bunları gerçek telefon kulübesinin 1990’ların sonunda nasıl olacağı gibi sonuçlara bağlamalarını sağladı.

Bildirildiğine göre Mayıs 2015’ten önceki bir sürede telefon numarası konfigüre edildi ve Phil Lapsley tarafından “Telefonun Patlatılması” başlıklı bir sesli kitap çıktı; bu nedenle kimse telefon konferansına katılmadı. Günümüzde, numarayı arayanlar ,katılan bir insan yoksa, stand müzik ister. Bir çağrıya katıldıktan sonra arayanlara da bir SMS gönderilir. Arayan kimliğinin engellendiği veya herhangi bir nedenle elde edilemediği durumlarda, numara çağrıyı kabul etmez.

Mojave telefon kulübesinin tüm öyküsü birçok filmden ilham aldı: Ölü Hat, kısa bir belgesel olan Mojave Mirage ve hatta Mojave Telefon Booth adlı tam uzunlukta bir film olan bağımsız bir kısa film oldu. Yazar Glenn Beck de, The Overton Window adlı romanının önsözünde ilham kaynağı olarak bu kulübeyi kullandı.

  • Leave Comments