Yowie Avustralya’nın Bigfootu mu?

Yowie Avustralya’nın Bigfootu mu?

Bilim, doğa ve paranormal ilgi alanları ile, kriptid, tartışmasız bir perspektiften kimi zaman tartışmalı konuları araştırır.

 

Yowie Park, Kilcoy, Queensland’da bir heykel. Bu yaratık nedir ve nereden geldi? 

Yowie nedir?

Avustralya’dan geliyorsanız, muhtemelen Yowie efsanesini biliyorsunuzdur. Yowie, bazıları üç metreye kadar ayakta duran büyük, iki ayaklı, maymun benzeri bir yaratıktır. Kuzey Amerika’dan geliyorsanız, muhtemelen tanıdığınız bir başkası gibi geliyor: Bigfoot .

Bigfoot ve Yowie arasında birkaç benzerlik vardır ve bunların ilişkili olması gerektiğini düşünmek kolaydır. Sonuçta, Bigfoot’un Asya’daki kuzeni Yeti’yi biliyoruz. Sadece Avustralya’da da benzer yaratıklar popülasyonunun olması gerekçesiyle duruyor. Ancak, biraz daha derine indiğimizde, bu teori ile ilgili birkaç problem buluyoruz.

Kuzey Amerika’daki Yerli Amerikalılar gibi, Aborijin Avustralyalılar da topraklarını paylaşan büyük, kıllı, iki ayaklı bir yaratığın garip hikayeleriyle dolu uzun bir tarihe sahipler. Erken dönem sömürgecileri geldiğinde, canavarla kendi hareketleri vardı ve hikayelerini de geride bıraktılar. Bu efsaneler zorlayıcı ve en azından bize bir başlangıç ​​noktası veriyorlar. Fakat maalesef, Yowie Kuzey Amerika Sasquatch’la daha fazla ortaklığa sahiptir: Varlığının kanıtı yoktur.

Yine de, birçok Avustralyalı, dünyanın her yerindeki Bigfoot araştırmacılarıyla birlikte, Avustralyalı dışa doğru dolaşan Bigfoot benzeri bir yaratık olduğuna inanmak için bir nedene sahipler. Yowie, Sasquatch, Yeti ve dünya çapında bildirilen diğer büyük iki ayaklı maymunlar gibi yaratıklara bağlı mı? Yoksa tamamen başka bir şey mi? Bu Avustralya Bigfoot’a daha yakından bakalım.

Bigfoot bir bağ?

Kriptozooloji alanında, araştırmacılar genellikle Yowie ya da Bigfoot gibi yaratıkları basitçe hiçbir yerden dışarı çıkmayan büyülü varlıklar olarak görmezler. Bunlar hayvanlar gibidir, tıpkı diğerleri gibi, ve onlar da Darwin’in bahsettiği bütün şeylere tabidirler. Sözlerle, başka bir şeyden evrilmek zorunda kaldılar.

Avustralya’da yaşayan prehistorik maymun türlerinin hiçbir kanıtı yoktur hatta Kuzey Amerika’da da yoktur. Fakat Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa’daki benzer canlılar örneğinde Bigfoot-Giganto Teorisi adlı bir açıklamaya baktık ; Bigfoot ve onun gibi yaratıklar Gigantopithecus Blacki adlı dev bir maymun torununun adıdır . Asya’da yaşayan bu soyu tükenmiş orangutan benzeri yaratık, on metre boyunda durdu ve bazı araştırmacılar iki ayaklı olabileceğini düşünüyorlardı.

Teoriye göre, Giganto şimdi Yeti veya Bigfoot dediğimiz şeye dönüştü. Bu hayvanların bir kısmı Asya’da kaldı ve Asya’nın Himalayalar ve uzak bölgelerini işgal etmeye devam ederken, diğerleri son buzul çağında ve Kuzey Amerika’yı işgal ederken Kuzey Amerika’ya Bering Kara Köprüsü’ne göç etti.

pastedGraphic_1.png

Gigantopithecus Bigfoot ve Yowie gibi yaratıklara dönüştü mü? 

Bigfoot-Giganto Teorisi Yowie’ye Uygulanıyor mu?

Bigfoot-Giganto Teorisi, gopher-istila edilmiş bir golf sahası kadar çok deliğe sahip olsa da, bu harika bir hikaye ve Bigfoot’a gelince kesinlikle her şey kadar makul. Mesele şu ki, Yowie bu hikayeye hiç uymuyor.

Yowie bu Gigantopithecus hipotezinden kaynaklanmış olsaydı, yine de Asya’dan Avustralya’ya göç etmenin bir yoluna ihtiyaç olurdu. Bu bir problem. Wallace Çizgisison buzul çağında hayvanların göç sınırlarını notları görünmez bir doğu / batı sınır engeldir.

Alçaltılmış deniz seviyesine rağmen, Asya’dan gelen hayvanlar hiçbir zaman Avustralya’ya gitmemiş ve Avustralya’dan gelen hayvanlar hiçbir zaman Asya’ya gitmemişlerdir. Bu nedenle Yowie, Bigfoot-Giganto Teorisi’nin Bigfoot ve Yeti’nin sahip olduğu diğer benzer canlıları öne sürdüğü için Asya’dan gelemezdi. Bunun, Avustralya’ya asla yapamayacağını biliyoruz çünkü deniz derinliği nedeniyle başka hiçbir hayvan yoktu.

Tamamen doğru olmaz. Wallace çizgisini Avustralya’ya bağlayan bir yaratık vardı: İnsanlar. Yani Yowie’nin kökenleri hakkında bildiklerini görelim.

pastedGraphic_2.png

Wallace Hattı: Hiçbiri geçemez! 

Aborijin Geleneklerinde Yowie

Bazı araştırmacılar Avustralya’daki insan yerleşimlerinin muhtemelen 75.000 yıl öncesine dayanıyor. Bu çok uzun zaman önceydi ve bunu perspektife koymak, insanların Avrupa’ya gelmeden önce Avustralya’ya ulaşmaları anlamına geliyor! 40.000 yıllık daha muhafazakar bir tahmin kullanmak bile, modern insanlar Avustralya’da uzun bir süre boyunca olmuştur.

Aborjin efsanesine göre, ataları Avustralya’ya geldiğinde, kıllı, insan gibi yaratıklar zaten karadaydı. Bu kıllı adam ayrıca avlanma, alet kullanma ve ateş oluşturma yeteneğine sahipti.

Bu garip gelebilir, ancak Kuzey Amerika’da bile Bigfoot’un oldukça büyük bir oyunu avladığı söylenir , ki bu da en azından şempanzelerin ölçeğinde bir çeşit ilkel araç kullanımı anlamına gelir. Fakat Bigfoot kesinlikle yangın çıkarmaz, ya da en azından yapabileceğini ya da yaptığını gösteren hiçbir şey yoktur. Yowie tamamen başka bir şey olabilir mi?

Bazı araştırmacılar bunun mümkün olduğunu düşünüyor Homo sapiens, Avustralya’ya göç eden ilk insan türü değildi. Homo erectus’un, modern insanın varlığından çok daha önce Asya’ya doğru yolunu bulmayı başardığını biliyoruz. H. erectus Avusturalya’ya kürek getirdi ve orada da bir dayanak kazandı mı? Bu uzun bir insan türüydü, ancak yetişkin erkekler sadece altı aya ya da bu yüzden Yowie’nin 10 metrelik açıklamasına çok yakındı. Fakat H. Erectus, H. Sapiens’in ortaya çıkmasından önce, Avustralya’da teorik olarak binlerce yıllık bir evrim geçirirdi.

Daha da ilginç olanı, H. Erectus’un bir dalı Asya’da iken daha büyük bir evrime dönüştürebilir, daha sonra Kuzey Amerika, Avustralya ve Avrupa’ya göç edebilir mi? Pleistosen döneminin bir megafauna zamanı olduğunu hatırlayın ve Afrika’dan uzaklaşan ve daha çok avlanmaya dayanan bir insan türünün daha büyük av öğelerini aşağı çekmek için büyüdüğü mantıklı görünmektedir.

Bunlar neredeyse sıfır kanıt ile desteklenen geniş kapsamlı teorilerdir. Asıl sorun H. Erectus’un Bigfoot’un tanımına uyması için entelektüel olarak gerilemesi gerektiğiydi ve evrim bu şekilde çalışmıyor. Fakat bir maymunun Avustralya’ya doğru yol almasının imkânsız görünmesi, Yowie manzaralarını başka ne açıklayabildiğini, ancak adalar arasındaki mesafeleri geçip uzun zaman önce Avustralya’ya getirmeyi başarabilen ilkel bir insan türünün ne olduğunu açıklayamıyordu. H. Erectus olmasaydı, kesinlikle başka adaylar var.

Yowie Manzaraları ve Kanıtları

Eski Yerli Avustralyalılar, tehlikeli bir kıtada onlarla birlikte yaşayan ilkel insan olan Yowie’yi biliyorlardı. Avrupalılar Avustralya’ya gelip Aborijin halkına geldiğinde bu korkunç canavarın hikayelerini duydular. Ancak, hikayeler biraz kafa karıştırıcı olabilir.

Aborijinler Yowie’yi, karmaşık manevi inanç setlerinin bir parçası olan Dreamtime’a ait olarak gördüler. Farklı boyutlarda ve mizaçlarda ve farklı isimlerle farklı yaratıklar var gibi görünüyordu. İnsan-erkek manken yaratıklar, dev insan gibi yaratıklar, dev apelike yaratıklar ve aradaki tüm davranışlar vardı. Bununla birlikte, birkaç benzer iplik her birinden geçiyordu: Yowies tehlikeli, tüylü (ya saçlarla kaplı ya da kürklü), güçlü, muhtemelen insanlara yiyecek olarak avlandı ve en iyi şekilde uzak tutuldu. Ama bu yaratıklar gerçek miy miydi, ya da aralarında bir şey mi vardı?

Avrupalıların kendileri için cevabı bulmaları ve kendi deneyimlerini yaşamaları uzun sürmedi. Aslında, İngilizler 18. yüzyılın sonlarında Sydney Cove’daki ilk yerleşimlerini kurmaya başladıklarında , canavara koştular. Önümüzdeki iki yüz yıl boyunca süren görüşmeler devam edecek ve hikayeler büyüdü.

Bazı manzaralar, Kuzey Amerika’daki Sasquatch karşılaşmalarının tipik bir örneğidir. Buradaki yaratık, ormana kaymadan önce kısaca gözükmektedir. Diğer masallarda Yowie’nin insanlara, araçlara saldırdığı ve hatta bütün bir kasabayı terörize ettiği söylendi. Yowie, Queensland’dan Northern Territory’ye, Western Territory’ye ve hatta Tazmanya adasında tarihsel olarak bildirilmiştir.

Modern zamanlarda, Bigfoot gibi Yowie, birkaç bulanık fotoğraf ve titrek video içeriyor. Ancak hikayeler, iddia edilenler ve şüpheli imgelerden başka gerçek bir kanıt var mı?

Bazıları oldukça zorlayıcı olan ayak izi dökümleri var. Daha garip, ve bu nedenle daha da zorlayıcı, bir çiftçinin kapısında koparıldığı iddia edilen bir tür el ya da pençe fotoğraflarıdır. Bunu kimsenin tanımlayamadığı bir zamanda, onu keşfedenler onu fırlattılar, bu yüzden kalanlar resimler. Fotoğraflarda bir bakış açısı yok, bu yüzden bu elin ya da pençenin nereden geldiğini veya ne kadar büyük olduğunu söylemek zor.

Yani, Yowie’nin Bigfoot, Yeti ve diğer her benzer yaratıkla aynı görüntü problemine sahip olduğu açıkça görülüyor. Modern bilimin (ve diğerlerinin) gözünde, gerçekten var olduğunu kesin olarak kanıtlamak için yeterli kanıt yoktur.

pastedGraphic_3.png

Avustralya çok büyük bir kıtadır. Avustralya’da Bigfoot Yowie şeklinde olabilir mi? |

Yowie Legend Yaşıyor

Yowie ile karşılaşmış olanlar, bilim gibi küçük bir şeyin onlara yanlış olduklarını söylemesine izin vermeyecek. Bir tür maymun türünün, on binlerce yıl önce Avustralya’ya göç etmiş ve Yowie’ye evrilmiş olabilir. İlkel insan türünün, modern insanlardan önce bir şekilde kıtaya hükmedebileceği ve daha sonra büyüklükte ve sahtekârlıkta büyüdüğü aynı derecede garip görünüyor. Fakat bu senaryolardan biri değilse, Avustralya kıtasındaki Yowie’yi ne hesaba katıyor?

Yowie, bir başka tür neslinin iki ayak üzerinde yürümeye evrimleştiği, yakınsak bir evrimle açıklanabilir mi? Ya da, bazen Sasquatch hakkında spekülasyonda olduğu gibi, bir tür ruhsal varlık olabilir mi?

Ne yazık ki, kriptozooloji alanındaki çoğu yaratık gibi, bir örnek yakalanana veya toplanana kadar sadece bilmeyiz. Yowie manzaraları Avustralya’nın yakında herhangi bir zamanda bitmeyeceğinden, yakın gelecekte daha fazla ve daha iyi kanıt toplanabileceğini umuyoruz.

Yowie’yi en iyi ne açıklar?

  • Bigfoot-Giganto Kuramı
  • Relic H. Erectus veya diğer ilkel insanlar
  • Manevi bölge
  • Yakınsak Evrim
  • Kaçak hayaller
  • Başka bir şey
  • Leave Comments