Yeni Yıl Şeytanı Noel Babanın Şeytani Yardımcısı Krampus

Krampus  yeni yıl şeytanı ,Germen kökenli bu canavar, St. Nicholas’ın yani noel babanın  şeytani bir yardımcısı olup yaramaz çocukları korkutmak için ortaya çıkan folklorik bir yaratıktır. Kötü Noel Baba, Krampus’ yarı-keçi, yarım şeytan, korkunç bir canavar  görünümü ile insanları kelimenin tam anlamıyla iyi ve güzel olmaya zorlar.

Avusturya, macaristan, hırvatistan, slovenya, slovakya, çek cumhuriyeti ve kuzey italya bölgesinde bilinen, noel baba’nın korkutucu yol arkadaşı, krampus’tur. inanışa göre krampus, yılbaşı döneminde noel baba’yla birlikte yolculuk eder ve iyi çocuklara hediyeler dağıtan noel baba’nın yanında krampus da kendi vazifesini yapar: kötü çocuklara cezalar verirmiş .     Krampus bir boynuzlu olduğu için  “yarı-keçi, yarı-iblis” olarak tanımlanır.  Bazı folkloristler ve antropologlar figür için Hıristiyanlığın öncesi bir kökeni olduğunu öne sürer.

Adını pençe anlamına krampen  kelimesinden, türetilmiştir Krampus’un, İskandinav  mitolojisinde  Ölüler Ülkesi’nin kraliçesi Hel’in oğlu olduğu söylenir . Bu yüzden efsanevi canavar, Yunan mitolojisinde, satyr ve fünyi de içeren diğer korkunç, şeytani canlılarla aynı özellikleri paylaşır.

Efsane, Noel kutlamalarının  Aralık başında başlayacağı yüzyıllar öncesinde yaşlanmış bir Noel geleneğinin parçasıdır. Krampus, çocukları tatlılarla ve hediyelerle ödüllendiren Aziz Nicholas’a karşı bir eş olarak yaratılmıştır. Buna karşın Krampus, “kötü” çocukları  kömür sepetine koyup götürmekteydi . öfkeli ve korkunç  yüzlü , uzun boynuzlu, tüysüz, keçi benzeri  canavar,  bir yıl boyunca yaramazlık yapan ,kötü kalpli çocukların evine giderek onları cezalandırdığı söyleniyordu . Önce dayak attığı çocukları , daha sonra sırtında taşıdığı kömür sepetine koyarak kaçırdığı ve bir yıl yaşamak için yer altı dünyasına indireceğine inanılıyordu. Krampus, yankılanan dağınık atların sesi  ve sallanan demir zincirlerinin sesi ile gece duyulabilirdi.

Yüzyıllarca süren efsanelere göre, eğer bir çocuk yanlış ve kötü işler  yaparsa , Aziz Nicholas, her şeyin bilincinde olarak onun ortağı olan Krampus’a bildirir  ve onu  görevlendirirdi. Yılanlı bir kuyruklu karanlık ortağın, kötü çocuğu cezalandırmak için Noel mevsiminde onun evine gelip   bir huş ağacı sopası ile dövüp , at kuyruğu ile  kırbaçlayıp bir yıl boyunca Cehenneme götürmek için bir çuvala veya hasır sepetine atardı.

Noel Baba dan hediye almak  için iyi ve temiz yürekli olmak gerekiyorsa Krampus’ dan kurtulmak içinde aynı vasıflar gerekliydi . Çünkü onun şöhreti ve korkunç görünüşü, çocukları dehşete düşürürdü. Bu nedenle, çocuklara onları iyilik içinde korkutmak için söylenen faydalı bir masaldı. Krampus pek çok varyasyonunda göründüğü halde, çoğu ortak bazı fiziksel özellikleri paylaşmaktadır. Genellikle keçi  gibi kahverengi veya siyah, tüylü , toynaklı ve boynuzlu . uzun, sivri dili dışarı  ve sivri dişlerini olan mitolojik bir varlıktı.

Krampus bağlanmayı simgelediği düşünülen zincirleri taşırdı bu da  Şeytan’ın Hıristiyan Kilisesi tarafından. O dramatik etkiyle  zincirle kötülüğü bağlanmasını simgeliyordu . Zincirlere bazen çeşitli ebattaki çanlar eşlik ediyor.  Bazen Krampus  sırtına bir çuval ya da bir sepet sarılı olarak  simgelenmekteydi; Bunu kötü çocukları  yeme, ya cehennem e  taşımak  için kullanmaktaydı. Eski versiyonlardan bazıları, yaramaz çocukların çantaya konulduğuna ve alınmalarından bahsetmektedir.

Efsanevi  Kökler                                                                       

Tarihçiler, Krampus figürünün folklorun tam kökenine dair emin olmamasına karşın, Santa gibi Krampus’un, İskandinav ve Alp geleneklerinden ve Alman paganizminden kaynaklı olarak Hıristiyanlığa dayandığına inanılıyor. St. Nicholas’ın kendisi de dahil olmak üzere pek çok efsanevi karakter gibi, Krampus’un imajı da zaman içinde ve bölgeler boyunca gelişti; ancak Krampus, iyi ile kötü arasında bir uyum sağlayan, ışık ve karanlık bir dengeyi temsil etti.

Kutsal Innocents Bayramı  ve Yılbaşı Günü. Maskeli şeytanlar boisterously hareket ve maskaralıkları Ortaçağ kilise oyunlarında ortaya çıkan hayvan maskeli şeytanlar korkunç-komik birleştirerek kendilerine rahatsızlık veren şeyleri uzaklaştırdığına inanılıp , en azından on altıncı yüzyıldan beri Almanya’da bilinir. Avrupa folklorcularının büyük bir kısmı bu konularda destek veriyor. … Avusturyalılar, Aziz Nicholas gümrüklerinde ve diğer geleneksel kış törenlerinde. Krampus’un Hıristiyan unsurlarla harmanlanmış Hıristiyan şeytanıyla özdeşleşmiş bir pagan demonuna ait olduğuna inanıyorlar.  Krampus figürleri devam etti ve 17. yüzyılda Krampus, St Nicholas ile eşleştirerek Hıristiyan kış kutlamalarına dahil edildi.

Krampüsnacht

St. Nicholas Bayramı 6 Aralık’ta Avrupa’da kutlanmaktadır. 5 Aralık önceki akşamı, Krampus  veya Krampusnacht, kötü kıllı şeytan gece  yarısı sokaklarda görünür. Bazen St. Nicholas’a eşlik  eder bazen kendi başına evleri ve işletmeleri ziyaret eder.

Avusturya bölgelerindeki insanlar Perchten’de (aynı zamanda bazı ülkelerde Bölgelerde Krampus veya Tuifl olarak) kostümler giymeli ve sokaklarda dolaşarak kışın hayaletleri dağıtmak için 1.500 yıllık bir putperest töreni gerçekleştirdi. Ayrıca Çek Cumhuriyeti’nin Zidlochovice kasabasında da  her yıl düzenlenen Krampus Festivali’nde, ürkütücü Krampus kostümleri giyen katılımcılar geçit törenine katılıp kostümlerini sergiler ve çevredekileri korkutur.

Kostümlü karakterler tüm Krampüs kutlamalarının merkezi bir parçasıdır. Bu karakterler şunlardır. Krampus, Saint Nikolaus, ormancı, melek ve yaşlı kadın. Krampus yarım-keçi ve yarı şeytan olduğundan, kostüm normalde belli başlı unsurları paylaşır: kürk kıyafeti, boynuzlar, iblis maskesi ve toynaklar.Yaygın olarak kullanılan başlıklar; Çanlar, bir huş ağacı sopası, sırt çantası, zincirler, yürüyen cinler ve at kılı ya da kenevirden kırbaçlar. En geleneksel Krampus kostümleri keçi / koyun derileri, hayvan boynuzları ve elle oyulmuş maskelerden yapılır.

Krampus kutlamaları bir kasaba geçidiyken gelişerek tüm Avusturya’ya yayılmış. Bu sırada Avusturya’daki kadar büyük çaplı olmasa da aynı hafta içerisinde Romanya, Macaristan, Hırvatistan gibi Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin sokaklarında canavar kostümlü insanların Krampusnacht’ı kutladığını görebilirsiniz.

 

  • Leave Comments