Stephan Hawking Dünya Dışı Varlıklarla İletişime Geçmeye Hazırmıyız?

Stephen Hawking, uzaylılarla iletişim kurmanın çok kötü bir fikir olacağını düşünüyordu. Ancak biz insanlar yeni devasa teleskoplarla aramayı hızlandırıyoruz. Gerçekten dünya dışı varlıklarla iletişime geçmeye hazır mıyız ?

Yeryüzünün dışındaki akıllı türlerin avı, bilim kurgunun bir parçası olabilir fakat gerçek hayatta da var olabileceklerini unutmayın. Nasa sondaları güneş sistemimizin dışındaki gezegenlerin peşindeler ve gökbilimciler uzayda gezen her türlü mesajı dikkatle dinliyorlar. Evrende yalnız olmadığımızı, en sonunda uzaylı bir ırkla konuşabileceğimizi teyit etmek ne kadar ilham verici olurdu, öyle değil mi?

seçkin fizikçi Stephen Hawking’e göre, hayır. Hawking, Discovery Channel için hazırlanan bir belgeselde, “Yabancılar bizi ziyaret ederse, Columbus’un Amerika’ya yerleşmesine benzer bir sonuç olacaktır” dedi. Evrendeki yaşamı bulmaya ve iletişim kurmaya çalışmak yerine, insanların iletişimden kaçınmak için ellerinden geleni yapmasının daha iyi olacağını savunudu.

Hawking, bilim adamlarının var olması gereken gezegenlerin sayılarına dayanarak, evrendeki tek akıllı yaşam formunun insan olmadığına inanıyor. Ne de olsa galaksimizdeki milyarlarca yıldız ve onları çevreleyen çok sayıda gezegenin olduğunu düşünmemiz yanlış olmaz ve bu uzaylı yaşamın bir kısmının zeki ve yıldızlararası iletişim yeteneğine sahip olmasını beklemek mantıksız değildir. Yani, Hawking’in evren hakkındaki bilgisine sahip biri, iletişim kurmayı önermiyorsa, dinlemekte fayda var derim.

Kaliforniya’daki Seti Enstitüsü’nün kıdemli bir astronomu olan Seth Shostak, dünyanın en önde gelen örgütü, uzaylı sinyallerini ararken, bu kadar emin değil, dedi. Shostak`a göre “Bu, yersiz bir korku”. “Gezegenimize duydukları ilgi, gezegenimizin sunması gereken değerli bir şey içinse, şimdi onlar hakkında endişelenmek için belirli bir neden yoktur. Kaynaklarla ilgileniyorlarsa, yayın yapmasaydık bile bizi milyarlarca yıl önce bulabilirlerdi.

Shostak`a göre, gerçekten yıldızların ormanında bağırmaktan endişeleniyorsak, yapılacak ilk şeyin tüm hava limanlarındaki BBC, NBC, CBS yayınlarını ve radarları kapatmak olacağını söylüyor. Çünkü bu yayınlar yıllardır uzaya yayılıyor. En eski yayın şuan Dünya`dan 80 ışık yılı uzaktadır. Bu yüzden uzaylı varlıkların yayınlarımızı izlemelerini önlemek için çok geç.

Dünya dışındaki yaşam için en büyük ve en aktif av, 1960 yılında, Frank Drake tarafından, Batı Virginia’daki Green Bank radyo teleskopunu yıldız Tau Ceti’ye doğru çevirdiğinde başladı. Zeki yaşamın yol açtığı anormal radyo sinyallerini arıyordu. Zekice bir yola başvurarak, dünyadaki radar teleskoplarındaki kesinti sürelerini kullanarak herhangi bir sinyal için gökyüzünü aydınlatmak amacıyla Seti’ye yöneldi. Ancak 50 yıl boyunca gökyüzü sessiz kaldı.

Diğer galaksilerle aramızda olan uzak mesafeden dolayı, akıllı yaşam formlarını bulmak bir hayli zor. En yakın komşumuzdan bile sinyal almamız imkansız gibi duruyor. Çünkü onların göndereceği herhangi bir mesajı almamız 1000 yılımızı alacaktır. Eğer onlar da bizi izliyor ve dinlemeye çalışıyorsa bizim de sinyallerimizin onlara ulaşması binlerce yıl alacaktır ki ulaşsa dahi dünyamızın 1000 yıl önceki halini görüyor olacaklar. Belki de bazı şeyleri zamana bırakmamız gerekiyordur. Bu hızlıca yapılacak şakaya izin veren bir zaman çizelgesi değil…

    1. Meraklı 2 Ağustos 2018

    Leave Comments