Atatürk’e Hediye Edilen Halıdaki Sır

Atatürk’e Hediye Edilen Halıdaki Sır

1929 yılında, bir Hint mihracesi, Atatürk’le görüşmek ister ve randevu için Cumhurbaşkanlığı’na müracaat eder. Bu isteği kabul edilen mihrace, görüşmeden sonra Atatürk’e Hint işi ipek bir seccade hediye eder. Bu armağan, Atatürk’ün İstanbul’a geldiğinde sıklıkla ikamet ettiği Pera Palas’taki 101 numaralı odaya gönderilir.  Atatürk’e 1929 yılında, ölümünden 9 yıl önce hediye edilen seccade ve üzerindeki saatin ayrıntılı görünüşü şöyledir

Seccadedeki 20 santimetre çapındaki saat motifi Atatürk’ün resmi olarak ölümünün gerçekleştiği zamanı (09:07) göstermektedir. Seccadede yanyana sıralanmış on kasımpatı çiçeği ise muhtemelen Kasım ayını göstermektedir. Hepsi birden 10 Kasım, saat 09:07.

Kasımpatının bir çok anlamı vardır: adı üzerindedir, sonbahar-kış aylarında çıkar ve Kasım ayında çiçekleri patlar. Adını bundan alır. Bazıları ona cenaze çiçeği de der. Hüzün-yalnızlık ve gözyaşını ima eder, Bu bitkiyi iyi çiçek açtırmak için Mayıs ayında budama yapmak gerekir (19 Mayıs, Atatürk’ün Samsun’a çıkış ve Kurtuluş hareketinin başlangıcı). Avrupa Fransa, Polanya ve Japonya’da, krizantemler ölümü sembolize etmekte ve bu nedenle sadece cenaze törenlerinde ve mezarlara koymak için kullanılmakta.

Ölümünden yıllar önce Atatürk’e böyle bir seccade hediye edilmiş ve üzerindeki sembollerde rastlantısal mı yapılmıştır? Muhtemelen seccadeyi dokuyan kişide bir durugörü yeteneği vardı ve halıya bu görülerini tarih olarak işaretlemişti.

images Atatürke-Hediye-Edilenen-Halının-Sırrı01

  • Leave Comments